

GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI
Gıda Teknolojisi alanı,tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal,fiziksel,kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.
Okulumuz Gıda Teknolojisi alanında meslek ve teknik olmak üzere iki programda eğitim vermektedir.2020 yılında yayınlanan yeni çerçeve öğretim programına göre Gıda İşleme ve Gıda Kalite Kontrol dalları birleştirilerek Gıda Teknolojisi Dalı oluşturulmuş ve 2020-2021 eğitim öğretim yılından itibaren alanımız tek dalda öğrenim vermeye başlamıştır.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Ülkemizin Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında ele alınan en önemli sektörlerden biri de gıda sektörüdür.Türkiye'de gıda sanayinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi,kaliteli üretimin artması dış pazarda rekabetin çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine,uygun teknoloji transferine ,çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır.Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları işletmelerde oto kontrol laboratuvarların artışıyla eğitimli,nitelikli,yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır.
Alanımızda Görülen Meslek Dersleri
2020-2021 eğitim-öğretim yılından itibaren alanımızda okutulmaya başlanan meslek dersleri aşağıdaki gibidir:
9. Sınıf Saat
Gıda Mikrobiyolojisi 4
Laboratuvar Tekniği 3
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon 2
Mesleki Gelişim Atölyesi 2
10.Sınıf Saat
Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler 4
Gıda Kimyası 4
Maddede Temel Değişim VeÖlçümler 4
Gıda Muhafaza ve Ambalajlama 2
Teknikleri
11.Sınıf Saat
Gıdalarda Temel Kalite Kontrol Analizleri 9
Gıda Üretim Teknolojileri 6
Gıda İşleme Makineleri 2
12.Sınıf Saat
(Meslek Programı)
İşletmelerde Mesleki Eğitim 24
Seçmeli Meslek Dersleri 7
12.Sınıf Saat
(Teknik Program)
Akademik destek dersleri 40
12.sınıf teknik programda meslek dersleri 9, 10, 11. Sınıfta tamamlanarak son sınıfta öğrenciler tamamen akademik destek derslerine yöneltilmektedir.Böylece alanımızdan mezun olan öğrenciler alan için gerekli bilgi ve becerilere sahip olmakla birlikte üniversitede birçok fakülteyi kazanabilecek şekilde öğrenim görmektedir.
Gıda Teknolojisi alanından mezun olup üniversitelerin mühendislik fakültelerinde (gıda,fizik,kimya,vb.),eğitim ve fen fakültelerinde(matematik,biyoloji,edebiyat,sosyoloji,psikoloji vb.),sağlık bilimleri(ebe,hemşirelik,fizik tedavi ve rehabilitasyon,sosyal hizmetler,vb.),beslenme ve diyetetik,iktisadi ve idari bilimler fakültesi ,beden eğitimi ve spor öğretmenliği ve hukuk fakültesini kazanma başarısını gösteren öğrencilerimiz mevcuttur.
12.Sınıf meslek programında İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi kapsamında öğrenciler eğitim öğretim yılı sürecinde haftada 3 gün toplam 24 saat staj yapmaktadır.Teknik program stajları ise 11. Sınıf eğitim öğretim yılının sona erdiği yaz döneminde 40 iş günü olacak şekilde yapılmaktadır.
Gıda Teknolojisi programını tamamlayan öğrenciye;
Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda''meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikri ve sınai mülkiyet hakları'' konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde mikrobiyolojik yöntemlere uygun bir şekilde mikroorganizmaları inceleme, gıdalarda mikroorganizma gelişimini ve gıda zehirlenmelerini önlemek için gereken işlemleri yapma,
İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde, gıda hijyeni, kişisel hijyen,su hava ve işletme hijyeni,araç gereç ve ekipmanı temizlik ve dezenfeksiyonu,atıkların uzaklaştırılması, haşerelerle mücadele ile işlemleri yapma,
İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak mevzuata ve kimya laboratuar kurallarına uygun şekilde laboratuarda araç gereçleri kullanma, örneği analize hazırlama,analizler için gerekli temel fiziksel ve kimyasal işlemleri ve analiz sonrası işlemleri yapma ile ilgili işlemleri yönetmelik ve standartlara göre yapma ile ilgili ortak bilgi beceri ve yetkinlikleri yanı sıra;
Gıda teknolojisi dalında;
. İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuarında kişisel hazırlıklar ile malzeme ve araç hazırlıklarını yapma, besi yeri hazırlama,alınan numuneyi analize hazırlama,kültür elde etme,miroskobik inceleme yapma,işletme ortamında hijyen ve sanitasyon kontrolünü yapma,
. İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak bilimsel yöntemlere göre gıda bileşenlerini, özelliklerini ve işleme sırasındaki gıda bileşenlerindeki değişimler,
. İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak uluslararası ölçü sistemlerine uygun kütle,hacim,yoğunluk/kıvam ölçümü yapma ve maddedeki fiziksel kimyasal değişimleri inceleme,
. İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak gıdaların muhafazasında uygulanan yöntemler ve gıda ambalajlama teknikleri,
. İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak, çalışma kurallarına ve analiz metoduna göre çözelti hazırlama,ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda temel kalite kontrol analizlerini yapma ve analiz sonuçlarını TGK Yönetmeliği ve ilgili standartlarla karşılaştırma,
. İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak üretim tekniği,Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği tebliğlerine ve ilgili TSE standartlarına göre gıda üretim akış şemalarının çizimi,üretim süreçlerinin açıklanması ve ürünlerin üretimi,
. İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak gıda üretim hattında kullanılan alet, ekipman ve makineleri tanıma ve kullanma ile ilgili bilgi,beceri ve yetkinlikler kazandırılmaktadır.
2022 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) KILAVUZU 'nda Gıda Teknolojisi Alanından Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP'nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.
Arıcılık TYT, Aşçılık TYT, Bağcılık TYT , Bahçe Tarımı TYT, Bitki Koruma TYT, Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi TYT, Çim Alan Tesisi ve Yönetimi TYT, Et ve Ürünleri Teknolojisi TYT , Fındık Eksperliği TYT, Fidan Yetiştiriciliği TYT , Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi TYT, Gıda Teknolojisi TYT İkram Hizmetleri TYT Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği TYT Mantarcılık TYT, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi TYT, Organik Tarım TYT, Ormancılık ve Orman Ürünleri TYT, Pastacılık ve Ekmekçilik TYT , Pazarlama TYT , Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği TYT, Sağlık Turizmi İşletmeciliği TYT Seracılık TYT, Sulama Teknolojisi TYT , Su Ürünleri İşleme Teknolojisi TYT Süt ve Besi Hayvancılığı TYT , Süt ve Ürünleri Teknolojisi TYT, Şarap Üretim Teknolojisi TYT , Tarım Makineleri TYT Tarımsal İşletmecilik TYT, Tarım Teknolojisi TYT, Tarla Bitkileri TYT , Tıbbi ve Aromatik Bitkiler TYT, Tohumculuk Teknolojisi TYT, Turizm ve Otel İşletmeciliği TYT, Turizm ve Seyahat Hizmetleri TYT, Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi TYT, Yağ Endüstrisi TYT , Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi TYT, 101 AĞIRLAMA VE GIDA TEKNOLOJİSİ Ev İdaresi TYT, 17 GIDA KALİTE KONTROL Biyokimya TYT, Çevre Koruma ve Kontrol TYT, Laboratuvar Teknolojisi TYT.
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Alanları İle Aynı / Yakın Alanlardaki Lisans Programları ise aşağıda gösterilmiştir.
6017 GIDA TEKNOLOJİSİ - ALANI VE TÜM DALLARI Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)SÖZ
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI VE TÜM DALLARI -Beslenme ve Diyetetik (YO) SAY
Gıda Teknolojisi (YO) SAY Organik Tarım İşletmeciliği (YO) EA
101 AĞIRLAMA VE GIDA TEKNOLOJİSİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları (YO) SÖZ
Turizm İşletmeciliği (YO) EA
Turizm Rehberliği (YO) DİL puan türlerinden bu lisans programlarına yerleştirilecektir.
Bölüm fotoğrafları için tıklayınız.